Polityka Prywatności

Polityka prywatności serwisu internetowego www.muzeumgniezno.pl

Oświadczenie o zachowaniu poufności

Jesteśmy zobowiązani do ochrony prywatności osób odwiedzających nasz serwis internetowy dostępny pod adresem http://www.muzeumgniezno.pl na zasadach określonych w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych  (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 922) oraz w ustawie z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 1030).


Zasady przetwarzania danych osobowych w serwisie

1. Ograniczamy zbieranie i przetwarzanie danych osób korzystających z serwisu http:// www.muzeumgniezno.pl do minimum niezbędnego w celach świadczenia usług najwyższej jakości, w tym głównie w celu realizacji naszych zobowiązań obejmujących obsługę złożonych zamówień.
2. Chronimy i przetwarzamy dane osobowe zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami bezpieczeństwa.
3. Podanie danych przez osoby korzystające z naszego serwisu ma charakter dobrowolny.
4. Wykorzystujemy adresy IP do identyfikacji i gromadzenia danych demograficznych od osób odwiedzających witrynę (takich jak informacje o regionach, z których nastąpiło połączenie). Informacje te w żaden sposób nie są łączone z danymi osobowymi użytkowników.
5. Administratorem danych osobowych, określonych w pkt. 1 - 4, jest Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie - siedziba: 62-200 Gniezno, ul. Kostrzewskiego 1. Każda z osób, której dane przetwarza administrator danych, ma prawo wglądu do treści swoich danych, ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania przy uwzględnieniu uprawnień zawartych w ustawie o ochronie danych osobowych i ustawie o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
6. Administrator danych osobowych, dążąc do stałego polepszania jakości świadczonych usług może, na podstawie indywidualnej zgody usługobiorcy przetwarzać jego dane osobowe dla celów marketingowych, reklamowych, badania rynku oraz preferencji usługobiorców. Zgoda usługobiorcy może być odwołana w każdym czasie. 
7. Przesyłany naszym klientom newsletter może zawierać zarówno informacje bezpośrednio dotyczące działalności Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, jak i niezwiązane z tą działalnością (np. życzenia). Pragniemy podkreślić, że każda taka przesyłka zawiera specjalny link, umożliwiający rezygnację z dalszego otrzymywania przesyłek e-mailowych zawierających informację handlową.
8. Państwa dane osobowe nie będą ujawnione żadnym innym podmiotom, z wyjątkiem okoliczności wymaganych obowiązującymi przepisami prawa. Ponadto, dane użytkowników naszego serwisu internetowego oraz ich preferencji mogą być ujawniane w formie statystyk, przy czym statystki takie pozostają anonimowe i nie zawierają danych identyfikujących poszczególnych użytkowników.

Zabezpieczenia

1. Serwis http:// www.muzeumgniezno.pl  zaopatrzony jest w środki bezpieczeństwa, mające na celu ochronę danych osobowych pozostających pod naszą kontrolą przed utratą, niewłaściwym wykorzystaniem i modyfikacją. Zobowiązujemy się chronić wszelkie ujawnione nam informacje zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami oraz normami ochrony bezpieczeństwa.
2. Informujemy, że dostęp do danych osobowych mają wyłącznie uprawnieni pracownicy Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, odpowiednio przeszkoleni w zakresie przetwarzania tych danych. 

Odpowiedzialność usługodawcy

1. Nasz serwis zawiera lub może zawierać odnośniki do innych stron internetowych. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie nie bierze odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach, poza serwisem http:// www.muzeumgniezno.pl i nie gwarantuje wiarygodności informacji pobranych z sieci Internet.

2. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie nie przyjmuje odpowiedzialności za wszelkiego rodzaju bezpośrednie, pośrednie lub przypadkowe uszkodzenia mogące wystąpić w związku z dostępem lub korzystaniem ze strony internetowej http:// www.muzeumgniezno.pl, w tym także za straty bądź uszkodzenia wywołane przez zainfekowanie komputera użytkownika wirusem.

Mechanizm cookies na stronie http://www.muzeumgniezno.pl 

1. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. 
2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w pamięci urządzenia z którego korzystasz do przeglądania strony (np.: komputer, tablet, telefon). Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. 
3. Mechanizm cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Stosowane w naszym serwisie pliki cookies nie przechowują żadnych danych osobowych, względnie innych informacji zebranych od użytkowników. Technika „cookies” wykorzystywana jest przez nas do ustalenia drogi, która doprowadziła użytkownika do strony internetowej http: www.mppp.pl, by w ten sposób rejestrować aktywność osób zainteresowanych naszym serwisem internetowym, jak też udoskonalać jego zawartość merytoryczno – informacyjną. 
4. Podmiotem zamieszczającym pliki cookies na urządzeniu końcowym użytkownika serwisu oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu: ……………….. siedziba: ………………...
5. Wykorzystujemy następujące pliki cookies:
Nazwa cookie: WWW/MUZEUMGNIEZNO.PL
Rodzaj: PHPSESSID,__atuvc,__atuvs, _ga, _gid
Cel i zawartość:cookie sesji przeglądarki, cookie komponentu add-this, cookie google analytics 
6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). 
7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies, które każdy z użytkowników dokonać może w swojej przeglądarce, mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych naszego serwisu. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie.

Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższych zasad i postanowień.

Kontakt

1. W razie jakichkolwiek pytań lub uwag dotyczących niniejszej deklaracji ochrony prywatności lub jakichkolwiek praktyk stosowanych w naszych serwisach, względnie w celu uzyskania informacji na temat Państwa danych osobowych przetwarzanych przez Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, jako ich administratora, w tym możliwości dostępu do treści tych danych lub ich poprawiania, prosimy o kontakt pod adresem: sekretariat@muzeumgniezno.pl
2. W celu cofnięcia zezwolenia na przetwarzanie danych osobowych lub rezygnacji z otrzymywania od nas drogą elektroniczną jakichkolwiek informacji lub materiałów należy wysyłać e-mail ze stosowną zmianą na adres: sekretariat@muzeumgniezno.pl